От дълбока древност мащерка е използвана, като подправка в гозбите, като чай, като консервант за храни. Поради нейния аромат билката се изгаряла като тамян, при различни религиозни ритуали.
Запарка от Мащерка повишава жизнения тонус и остротата на ума, използва се за дезинфекция срещу заболявания и болести. Влияе благоприятно на горните дихателните пътища, при кашлица, бронхити, астма, за облекчаването на стомаха и червата при гастрит, язва, колит и метеоризъм.
Указания за употреба: Запарете 1 чаена лъжичка ронени цветове и листа от Мащерка в 250 ml кипяща вода 30 минути при стайна температура. Прецедете през марля. Трайността на запарката е 12 часа, при условие че се съхранява в хладилник при температура 20-80С без да замръзва.
Пийте от прецедената запарка по 250 ml 4 пъти дневно преди ядене.
Състав: листа и цветове от Мащерка (Serpylli herba) – 100%.